Archief voor juni 2020

Aanpassing kamp- en dagactiviteitenprotocollen n.a.v. persconferentie 24 juni

 
 
 

De kamp- en vakantiedagactiviteitprotocollen op wegaanopzomerkamp.nl en de Scouting Nederland factsheet (reguliere opkomsten) op scouting.nl/coronavirus zijn aangepast naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte op woensdag 24 juni 2020. De versoepelde maatregelen per 1 juli geven meer ruimte voor activiteiten en zomerkampen.

Hieronder de 3 belangrijkste thema’s op basis van de vragen die Scouting Nederland de afgelopen tijd heeft gekregen. 

Afstand houden

De overheid heeft met de versoepeling gekozen voor het loslaten van de afstandsregels tot 18 jaar. Zij houden hierbij de ‘alcohol’-grens aan, zodat dit het meest duidelijk is voor jongeren. Explorers tot en met 18 jaar mogen zeker op kamp/deelnemen aan dagactiviteiten, maar voor het houden van afstand geldt dat iedereen vanaf 18 jaar dus de 1,5 meter in acht dient te nemen. Bij sport-, spel- en bewegen (dus kortdurend contact) hoeft geen afstand gehouden te worden, ook niet voor iedereen die ouder is dan 18 jaar. Dat betekent dat begeleiding ook mee kan doen. Deze afstandsbeperking geldt dus voor de inactieve momenten buiten het spelprogramma op het kamp zoals bij het eten, zitten bij het kampvuur chillen, en slapen.

Overnachten

(Bege)leiding: Indien er een grote slaapzaal / tent is waarbij optimaal geventileerd kan worden, kunnen meerdere begeleiders binnen slapen. Houd dan zoveel mogelijk afstand tussen de bedden, in ieder geval (veel) meer dan 1,5 meter. Twijfel? Slaap individueel!

Jeugdleden: Leden tot 18 jaar kunnen in een groep slapen, maar houd rekening met de volgende zaken:

  • Zorg voor voldoende natuurlijke ventilatie van de slaapruimte (zowel bij tenten als groepsaccommodaties).
  • Zorg voor enige afstand tussen de bedden. Waarborg deze afstand, bijvoorbeeld door: Tassen tussen de bedden te plaatsen en/of steeds een plaats vrij te houden tussen de bedden, In kleinere groepen te slapen verspreid over meerdere kamers of tenten, In individuele tenten te laten slapen.
  • Stapelbedden zijn toegestaan mits aan bovengenoemde voorwaarden kan worden voldaan, zoals voldoende natuurlijke ventilatie.

Vervoer

  • Leden t/m 12 jaar: Geen maximum aantal kinderen in een auto, hiervoor geldt dat je net zoveel kinderen mag vervoeren als er zitplaatsen (gordels) zijn in de auto. Mondkapjes dragen bij gezamenlijk vervoer is in deze leeftijdsgroep niet nodig.
  • Leden 13 tot 18 jaar: Geen maximum aantal personen per auto (het aantal plaatsen/gordels is bepalend). Reizen met een mondkapje wordt geadviseerd als deelnemers uit verschillende huishoudens komen.
  • Vermijd drukte in het openbaar vervoer om contacten buiten de Kampbubbel te voorkomen. Overweeg voor oudere deelnemers of het reizen per fiets naar het kampterrein een goede en veilige optie is. Ga je fietsen? Reis dan ook enkel in (een subgroep van) de Kampbubbel.
  • Begeleiding en andere betrokkenen, kunnen carpoolen. Reizen met het openbaar vervoer kan, maar vermijd drukte en volg de regels in het OV. 
  • Indien er gebruik gemaakt wordt van gezamenlijk vervoer zoals personenbusjes en touringcars, houd dan rekening met de hygiënemaatregelen die gelden in voor dit vervoerstype en maak duidelijke afspraken met het busbedrijf.  Vervoer vindt uitsluitend plaats met de eigen Kampbubbel.

Ga naar wegaanopzomerkamp.nl voor de geupdatete kamp- en vakantiedagactiviteitprotocollen

Scouting Nederland

 

Christofoor Zwolle 2020 | volg: Twitter Facebook YouTube LinkedIn RSS | mail: Christofoor Zwolle | Inloggen | webmail